Vrouwen zullen zonne-energiesysteem Tepu beheren

Posted in

PARAMARIBO – Dorpelingen van het inheemsendorp Pelulu Tepu leven al ruim vijftien jaar zonder energie. De lichtmotor is buiten gebruik door problemen met de aanvoer van brandstof. De 51-jarige Ana Nantawi en de 44-jarige Ketura Aparaka willen de situatie veranderen. Zij vertrekken vrijdag naar India om tot maart 2016 getraind te worden in het opzetten en onderhouden van zonne-energiesystemen.

Deze pilot wordt georganiseerd door het Amazone Conservation Team Suriname in samenwerking met Barefoot College. Nantawi zegt enthousiast en tegelijkertijd zenuwachtig te zijn. Door de taalbarrière zal de kennisoverdracht middels kleuren, nummers en lichaamstaal geschieden. Toch gaan de vrouwen deze nieuwe uitdaging niet uit de weg. “We zijn niet goed in overzeese talen, maar wij gaan ervoor. Wij willen het doen om duurzame ontwikkeling te brengen in onze gemeenschap”, zegt Aparaka. Ook Nantawi schijnt volledig gemotiveerd te zijn. “Ik kan niet eens goed Sranantongo praten, maar ik wil ontwikkeling. Wij willen niet achterblijven.”

Onderdeel van de pilot is dat Tepu ook zonnepanelen krijgt. “Als de apparatuur defect raakt zullen wij in staat zijn die zelf in het dorp te repareren.” Er is voor vrouwen gekozen, omdat die de stof het beste kunnen overbrengen aan anderen. Bij mannen is de kans groot dat die de goudvelden intrekken. Vrouwen blijven eerder in het dorp, waardoor zij de opgedane kennis kunnen overdragen. De twee cursisten zeggen dat er binnen het dorp verzet kwam toen bekend werd dat twee vrouwen zijn geselecteerd. ” Toen hen werd uitgelegd waarom, hebben zij zich erbij neergelegd”, zegt Nantawi.-.

Looking for ways to support Amazon Conservation Team?

Consider donating to help us continue our work, or explore other ways to get involved:

Media Relations

For press release inquiries, please contact us at info@amazonteam.org.

Related Articles

Share this post

Bring awareness to our projects and mission by sharing this post with your friends.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.